Stress

Stress kost fortuin 

TNO komt met cijfers ziekteverzuimStress en RSI door het werk kosten de samenleving jaarlijks naar schatting zes miljard euro. Ieder jaar meldt twee tot vier procent van de werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. Vijftien procent krijgt door het werk klachten aan arm, nek of schouder die tot beperkingen leiden. 

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bewindsman gaat ervan uit dat de cijfers de werkgevers en werknemers aansporen tot een effectieve aanpak van de problemen. "Het onderzoek maakt duidelijk dat men daar ook financieel veel baat bij heeft." 

TNO deed in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken onderzoek naar gezondheidsschade en kosten van stress en RSI. Jaarlijks melden 150.000 tot 300.000 werknemers zich ziek vanwege stress. Die kan worden veroorzaakt door een te hoge werkdruk, maar bijvoorbeeld ook door agressief gedrag van klanten, pesterijen van collega's of eentonig werk. 

De onderzoekers schatten dat één op de zeven WAO'ers door stress op het werk arbeidsongeschikt is geworden. Dat kost jaarlijks 1,7 miljard euro aan uitkeringen. De kosten van stress voor ondernemers en overheid worden geschat op vier miljard euro per jaar. Ieder jaar gaan 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met klachten aan arm, nek of schouder die veroorzaakt worden door werk. De gezondheidsklachten kosten jaarlijks twee miljard. 

De grootste kostenposten zijn ziekteverzuim en verminderde arbeidsproductiviteit.

Bron: Almere Deze Week

Contact

    Bedankt! Je bericht is verstuurd.
    Niet mogelijk om je bericht te sturen. Controleer de fouten en probeer opnieuw a.u.b. .