Na een dag intensief bezig te zijn geweest lekker lui achterover op de bank, de afstandsbediening ligt naast je. Je hebt een favoriete DVD opgezet voor het ultieme luistergenot. Een kopje cappuccino in de hand, het licht gedimd. De kaarsen verhogen het effect van loom, ontspannen genieten. De open haard brandt knapperend en geurt naar het bos door de meegenomen dennenappels.
Alles in de afwasmachine na een ontspannen etentje en daarna achterover in je favoriete stoel. Zondagmorgen een gekookt eitje met een glaasje jus erbij. De geur van de versgebakken broodjes in de keuken, terwijl de koffie aan het doorlopen is. Een echt zondagsgevoel: even tijd voor jezelf. Je thuis ontspannen is het beste waarmee je je kunt verwennen. Wie herkent de bovenstaande inleiding niet? Dit gevoel zouden we graag zelf willen bereiken. Soms zijn er omstandigheden waardoor dat niet (helemaal) meer lukt. Oasis Lifecoaching kan dan een uitkomst bieden. Spanningsklachten – stress in de volksmond genoemd – kunnen zowel van lichamelijke als geestelijke aard zijn. Er is sprake spanningsklachten als deze klachten verband houden met lichamelijke en/of psychische overbelasting (stress). Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is niet altijd direct duidelijk. Je lichamelijke klachten treden meestal op de voorgrond en hebben bij medisch onderzoek geen duidelijke oorzaak opgeleverd. Veelal ervaar je zelf prikkelbaarheid, vermoeidheid en gevoelens van gespannenheid, die verband kunnen houden met bepaalde levensomstandigheden zoals:
Deze gebeurtenissen, zeker als deze langere tijd blijven bestaan, kunnen je zodanig uit evenwicht brengen dat er spanningsklachten ontstaan. Bij deze klachten speelt omgaan met stress en ontspanning een belangrijke rol. Een aantal voorbeelden waarin spanningsklachten zich kunnen uiten: Lichamelijke klachten
Psychische klachten
Een aantal van deze spanningsklachten zal je wellicht herkennen! Door intensieve begeleiding wil ik samen met jou bereiken dat je jouw leven weer in eigen hand kunt nemen. Het spreekt vanzelf dat jouw eigen inbreng daarin een sleutelwoord is. Er wordt van jou een actieve inzet verwacht bij het aanleren van onderstaande oefeningen:
Ontspanningstips Door de weeks hebben we het druk, druk, druk. Maar soms komt er in het weekend niets van de rust en is de agenda nog steeds barstensvol. Opruimen, boodschappen doen, sporten, familiebezoek, je zou er weekendstress van krijgen! Hoe vinden we weer de broodnodige rust? Herken je dit?
Tips om stress te vermijden:
Lachen is gezond. Probeer te lachen om dingen die misgaan, in plaats van je er over op te winden. Een 'verpest weekend' (het regende 48 uur, toen je net een tuinfeest had gepland) wordt extra belastend wanneer je daar twee weken lang door uit je humeur bent. Houd hoofd- en bijzaken uit elkaar. Laat je weekend niet vergallen door kleinigheden (de rij in de supermarkt was nog langer dan anders, en degene voor je was ook nog eens vergeten zijn groente te wegen), maar denk aan de leuke dingen die je daarna gaat doen. Ga er eens een weekendje uit. Even weg met het gezin of met vriendinnen kan een hele goede manier zijn om aan weekendstress te ontsnappen. Zoek de rust van de natuur, of ga lekker naar een stad waar alles kan. Laat je boodschappen eens bezorgen. Begeef je op zaterdag eens niet in het gewoel van botsende winkelwagens en de lange rijen voor de kassa's: laat de boodschappen lekker thuisbezorgen, zodat je zelf iets leuks kunt gaan doen. Voor meer informatie: www.ah.nl. Supermarktketen C1000 heeft deze service in Utrecht en Amsterdam. Luister goed naar je lichaam. Stress uit zich vaak in lichamelijke ongemakken: stijve spieren, spierknopen, verkrampingen in de nek en rug. Wees alert op deze signalen. Voel je hier iets van, ga dan even iets heel anders doen, hoe veel er dat weekend ook van je verwacht wordt. Je kunt ook 'nee' zeggen. Plak op de telefoon een briefje met het woord 'nee', zeker wanneer je geneigd bent om te snel 'ja' te zeggen op elk verzoek dat beslag legt op je tijd. Want bedenk goed dat familie en kinderen in het weekend het liefst tijd met jou doorbrengen. Gun jezelf plezier. Probeer niet altijd het hele weekend het iedereen naar de zin te maken. Doe ook eens iets wat je zelf leuk vindt. Amerikanen spannen de kroon Op de vraag : "wat doet u dit weekend?" moeten volgens Amerikaans stressdeskundigen de meeste mensen "te veel" antwoorden. In een onderzoek dat in 1998 onder de bevolking van de Verenigde Staten werd gehouden, gaf 89% van de ondervraagden aan dat ze vaak een grote onrust ervoeren in het weekend, zelfs wanneer ze minder uren werken. Ze kijken weliswaar uit naar het weekend als een periode van ontspanning, maar als hen gevraagd werd wat ze dan deden op zaterdag en zondag, was dat meestal iets anders dan achterover leunen.
De top-vijf van weekendactiviteiten was:
Op de vraag waar ze een ontspannen gevoel van kregen, antwoordden ze:
Bron: Libelle nr. 18 .